Piekbelasting
Wanneer nu de regen terechtkomt in beemden of opgeruwde akkers wordt het water daarin vastgehouden en vertraagd afgevoerd. Maar op minder of totaal niet doorlaatbare verharde wegen, akkers en ruilverkavelingwegen wordt dezelfde hoeveelheid water veel vlugger aangeboden aan de Jeker en deze piekbelasting leidt alweer tot problemen. Dit fenomeen is maar al te goed gekend in Lauw: de Zouw.
Oplossing
- Nieuwe woningen worden uitgerust met regenwatertanks die de eerste uren regenval kunnen stockeren. Dat dit regenwater nog nuttig kan gebruikt worden voor allerlei huishoudelijke karweien is mooi meegenomen. - De boeren worden door hun beroepsorganisaties vakkundig ingelicht over de verschillende projecten die meestal door een systeem van subsidies gepromoot worden ( o.a erosiebestrijding). - Wachtbekkens aanleggen. De meeste lauwenaren kennen het systeem dat al gebruikt werd op de Ezelsbeek in Rutten. Bij hevige regenval wordt uit het bekken een hoeveelheid water gelaten die de bestaande rivierbedding zonder overstroming aankan. De rest van het aanbod aan water wordt opgeslagen, "wacht" in het wachtbekken tot de regen stopt. Het is duidelijk dat de grootte van het wachtbekken en de uitstroomsnelheid het resultaat zijn van vele ingewikkelde berekeningen. De bouw van zo een wachtbekken in de Herstappelstraat ( probleem van water uit de Zouw) is aanbesteed en wacht op uitvoering. Het wachtbekken in de Jeker in de wouteringenbeemden aan "Petit zijn breugske" is ter studie maar een en ander zal nog een paar jaar duren. Het weze duidelijk dat na aanleg van deze bekkens bij een uitloopsnelheid van 10 m3/sec de kans op verdere overstromingen bijna te verwaarlozen is.
Problemen specifiek voor Lauw
Waterafvoer uit Herstappe.
Het ruilverkavelingcomité besliste jaren geleden het regenwater van Herstappe via de Luikerstraat Lauw binnen te brengen en dan in de Jeker te lozen. Een paar spectaculaire voorvallen met spijtig genoeg weer schade en leed in overvloed waren het gevolg. Het afvoeren van water uit een hoog en droog gelegen dorp naar Lauw dat al voldoende geplaagd is met waterproblemen kan men op zijn minst ongelukkig te noemen. Vooral omdat alternatieve oplossingen evident waren. Oplossing - In de inspectieput van deze leiding in de Luikerstraat naast de gewestweg N614 ( hoeise of groene of kleine Katsei) werd een smoorklep geïnstalleerd. De waterafvoer wordt door deze klep beperkt tot hoeveelheden die Lauw aankan, een beetje te vergelijken met de werking van een wachtbekken. Regelmatige inspectie en onderhoud van deze klep gebeurt door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Wegen Limburg met adres Distrikt Tongeren ( 714 ), Overhaemlaan 28 te 3700 Tongeren.
Riolering Nullenaeren - Hoogbroek
De waterafvoer van beide straten gebeurde met een rioolpijp die iets boven het normale waterpeil uitkwam van de Jeker, op een goede honderd meter stroomopwaarts van de brug in de Brugstraat. Door het opstuwen van het water tegen de oude brug liep het jekerwater doorheen de rioolpijp terug naar de Nullenaren. Deze straat had het genoegen het eerst van Lauw te overstromen. De Stad Tongeren installeerde in deze pijp een terugslagklep zodat het opstuwende jekerwater niet naar de Nullenaeren terug kan stromen en de technische dienst van de stad zorgt voor het onderhoud.
Slotwoord
Lauw is voor een groot deel VEN, natuurgebied, waterwinningsgebied. Voorwaar een belangrijke opdracht voor een klein dorp waar we als hechte gemeenschap willen overleven. Integraal waterbeheer dus: wij willen onze verantwoordelijkheid opnemen. Een grondig inzicht is wenselijk om de juiste beslissingen te nemen. Maar overleg met de inwoners is ook nodig. Met als doel een oplossing in respect voor mens én natuur.
|